Către tizul meu

Mihăiță: Treaba-i simplă dar complicată.

Fiecare tipogafie are, de obicei, și o editură. Cum nu se poate trăi din cărți de autor, tipografia își scoate banii din tipărirea de diverse: reclame la lanțuri de magazine, etichete de chiloți, bilete de autobuz, etc, etc, etc.

Editura, ca element tampon, între cerere și ofertă, scanează piața și… încurajează acolo unde se pare că va sări lozul: publică pe cheltuiala tipografiei o ediție limitată (20-30 de exemplare) și apoi testează piața. Dacă iese cu plusvaloare mai pune ofseturile la treabă, dacă nu, trece, fără menajamente, la următorul.

Cum nu-i interesează de unde vin banii și ai tăi vor fi bine primiți.

Te duci la cea de cartier cu un word definitiv sau un PDF și le zici:

– Vreau și eu o carte. Să fie cam așa… exemplu: A4 – 210mm x 297mm sau  B5 (Academic) – 176mm x 250mm și A5 – 140mm x 200mm, sau… Asta e coperta și vreau 30 de exemplare.

– Perfect, va răspunde fătuca, noi vă putem face o editare profesională care va  conține și o corectare din punct de vedere gramatical, sintactic și stilistic care nu costă foarte mult dar, dacă doriți tipărirea cărții exact și conform cu documentul pe care ni-l oferiți, editura va specifica că nu-și angajează răspunderi pentru conținut.

 Vă costă… atât. Cărțile Dumneavoastră vor fi gata la data de …

Și asta e tot.

Dar, dacă e umflată tărâța în tine și vrei o expunere mai amplă, la nivel regional, național sau internațional, poți intra într-un program de piar.

Aici, cum am făcut vorbă mai sus, editura își are deja, consacrații săi iar dacă vrei să penetrezi musai să umbli la buzunar, așa cum au făcut și prea iluștrii predecesori .

Editura, dimpreună cu tine, va stabili un modus operandis care va fi, la început prin stabilirea unei imagini publice, apoi, urmând rețetele bunei reclame, să fii pregătit de a fi expus, precum un papagal în colivie, pe la diverse întruniri de socializare unde să ai pregătite câteva speech-uri dramatice și pline de qu pro qua-uri, să suporți avalanșa băgătorilor în seamă,  să lingi, adânc, caractere blazate care te văd ca pe veneticul apărut de nici unde, ce vrea să le umfle tronul.

Distracția asta costă și… în fapt e o trambulină către o altă lume, o lume în care candoarea este un handicap.

Intri într-o lume de profesioniști în care lupta pentru existență nu e un moft!

Succes!

Reclame

5 gânduri despre &8222;Către tizul meu&8221;

 1. Cam sinistru, dar e bine de ştiut. Mulţumesc de informare. Ceva despre ISBN şi ASIN?
  Eu am primit aşa ceva de la editura online, dar am înţeles că nu sunt valabile în tipografie.
  Şi, ce se întâmplă cu site-urile care se închid?

  Apreciază

  1. ISBN este un cod internaţional de identificare a cărţilor, definit prin ISO 2108.

   Sistemul ISBN este aplicat în peste 160 de ţări. Activitatea ISBN este administrată la nivel mondial de către Agenţia Internaţională ISBN cu sediul în Londra, iar la nivel naţional de către Centrul Naţional ISBN, parte a Centrului Naţional ISBN-ISSN-CIP din cadrul Bibliotecii Naţionale a României.

   Acordarea codurilor ISBN este un serviciu gratuit, atât pentru edituri, cât şi pentru autorii care publică în regie proprie (ISBN ocazional).
   ASIN- Numărul de identificare Standard Amazon, este folosit de americani.

   Apreciază

   1. Eu sunt un tip curios, prin formaţie sau genetic, nu ştiu. Orice informaţie este pentru mine o comoară. Sunt sigur că le-aş putea găsi pe internet, dar nu este aceleşi lucru. De ce credeţi că vă acord credit? Pentru că aşa îmi spune intuiţia. Nu mă consider atât de bun încât să iau caimacul cuiva, dar nici nu vreau să fiu luat de prost. Îmi voi publica cu ajutorul fiicei mele, care munceşte într-o firmă de publicitate, cel puţin o carte, după ce o voi verifica la sânge, pe socoteala mea. Nici gând să apelez la bunăvoinţa cuiva. Pentru mine, a scrie e un hobby, iar dacă ar aduce şi bani, ar trebui să fiu idiot să refuz. Oricum ar fi, eu nu-mi fac iluzii. Vreau doar să ştiu cum merg treburile în domeniu

    Apreciază

  2. Reguli de acordare a codurilor ISBN pentru autori (coduri isbn ocazionale)
   Centrul Naţional ISBN atribuie coduri ISBN pentru lucrări ocazionale sau în regia autorului în număr de maxim 2 coduri într-un an calendaristic.

   Materialele necesare pentru acordarea codului ISBN ocazional sunt următoarele:
   • Formularul-cerere completat;
   • copia A4 după macheta copertei 1 , pentru lucrările tipărite;
   • copia A4 după ecranul de prezentare, pentru documentele electronice.

   Solicitările se depun direct la sediul Bibliotecii Naţionale a României sau sunt transmise prin fax sau e-mail. Codul ISBN se acordă în maximum 2 zile lucrătoare de la recepţionarea corectă şi completă a materialelor necesare. Codul ISBN va fi transmis solicitantului, numai în scris, prin fax sau e-mail.
   Codurile ISBN ocazionale sunt gratuite.
   Solicitarea de acordare a unui cod ISBN pentru o lucrare în regie proprie se face cu maxim 2 săptămâni înainte de momentul în care manuscrisul urmează să intre în tipografie spre a fi tipărit, conform declaraţiei autorului.
   Pe coperta 1 a lucrărilor apărute în regia autorului sau ocazional vor apărea următoarele informaţii: titlul, autorul, locul şi anul publicării. Orice alte informaţii despre tipografie, tehnoredactare, grafică etc. vor fi menţionate pe verso paginii de titlu.

   Important!!! Lucrările realizate în regie proprie nu primesc Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României.”

   Apreciază

  3. Dacă vrei să publici în SUA vei avea nevoie de ASIN care e un fel de ISBN doar că urmărește și partea finaciară, grijulii americanii. Deci, atunci când dorești să publici în state trebuie să vii cu un cod ASIN care să certifice că ești plătitor de taxă asupra produsului pe teritoriul SUA care se obține de la Ambasada SUA.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s