Asimov și Fundația

Apologeții  susțin că ideea de bază a seriei fundației i-ar fi venit lui Asimov după ce a citit ” Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman” de Edward Gibbon. Cert este că scriitorul publicase deja ”Eu, robotul” în care teoretizează conceptul de creier pozitronic ( un computer stohastic cu performanțe superioare creierului uman), concept ce reprezintă un adevărat fir roșu ce intersectează majoritatea creațiilor maestrului, precum și cel al motorului superluminic, iar ideea psihoistoriei a fost dezvoltată împreună cu editorul său John W. Campbell.

Fundația a fost inițial o serie de 8 povestiri publicate în revista Astounding Science Fiction între mai 1942 și ianuarie 1950.

Primele 4 povestiri împreună cu o a cincea nouă povestire, a cărei acțiune se petrece înaintea acestora, au fost publicate într-un singur volum, ”Fundația”, pentru prima dată în 1951 de către Gnome Press. Celelalte patru nuvele au fost publicate în perechi de câte două, dând naștere celorlalte două volume ce alcătuiesc trilogia inițială: ”Fundația și Imperiul” și ”A doua Fundație”.

În 1953 se publică ”Caverne de oțel” în care apare pentru prima dată robotul umanoid R. Daneel Olivaw, personaj legendar și multimilenar, părtaș la soarta omenirii începând cu expansiunea omului în spațiu ( Soarele gol, Roboții de pe Aurora, O piatră pe cer), continuând cu constituirea imperiului ( Pulbere de stele, Roboții și imperiul) și personaj din umbră în seria Fundației (Eto Demerzel, Chetter Hummin).

În 1981 Asimov a fost convins de către editorii săi să scrie un al patrulea volum, astfel că în 1982 acesta a publicat ”Marginea Fundației”. Apoi a urmat un al cincilea în 1983, ”Fundația și Pământul”, iar cinci ani mai târziu cele două volume ”Preludiul Fundației” și ”Fundația Renăscută” a căror acțiune se desfășoară înaintea trilogiei inițiale. În perioada în care nu a lucrat la continuări și la preludii, Asimov a legat seria Fundației cu alte serii ale sale (Sfârșitul eternității, Omul bicentenar) dând naștere unui univers unic.

Într-o ordine cronologică a universului asimovian am avea cărțile: Sfârșitul eternității, Eu, robotul, Omul bicentenar, Caverne de oțel, Soarele gol, Roboții de pe Aurora, O piatră pe cer, Pulbere de stele, Curenții spațiali, Roboții și imperiul, Preludiul fundației, Fundația renăscută, Fundația, Fundația și imperiul, A doua fundație, Marginea Fundației, Fundația și Pământul.

Enjoy!

2 comentarii

  1. Ioan M. spune:

    A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Author spune:

    Am recitit toată seria nu de mult. O splendoare – iar pentru mine, genul de serie pe care nu poţi să o dai deoparte până nu o termini.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu