In nomine diaboli (II)

După ce plimbă alene privirea prin încăpere, demonul luă pe neșteptate o hotărâre. Cu glas tunător, ce răsuna între cei patru pereți, începu să vorbească:

   – Ce întâmplare amuzantă! A realizat dispozitivul în mod aproape perfect. Cinci surse de infraroșu, iar vibrațiile moleculare sunt produse, probabil, prin rostirea unei vrăji.

   Hei, tu!

   Bartolomeu fu cât p’aci să sară până-n tavan.

   – Daaa, behăi cu glas stins.

   – Ești vrăjitor, solomonar?

   – Vrăjitor, răspunse Bartolomeu, adunându-și curajul risipit. Și, nădăjduind să-l împresioneze și mai și, adăugă: sunt Licențiat în Științe Oculte și-ți poruncesc să-mi slujești.

    Demonul nu păru a se sinchisi de ultima parte a frazei și continuă să examineze încăperea.

    – Ce reconstituire perfectă, șopti visător. Mă întreb dacă n-am avut norocul să dau peste…. Nu cumva oi fi Faust?

   – Nu. Bartolomeu, Mare Artist Vrăjitor, licențiat al academiei din Alexandeea.

   – N-am auzit, zise demonul cu un gest cam în lehamite. Eu mă numesc Vasile.

   Bartolomeu își dădu seama că situația îi scapă cu totul de sub control. Se agăță de acest cuvânt:

   – Vasil… Oi fi un sfânt căzut în tenebre de la Constantinopole…

   – Pe-acolo… Uite, trăncănind așa n-o să ajungem la nici un rezultat. Mi-ar părea bine să zăbovesc dar trebuie musai să ajung la debarcarea din Normandia. Consultă un fel de ceas prins la mâna dreaptă: dispersia crotonilor pe acest palier temporal va scădea sub pragul de fugă peste….

   – Te conjur… Bartolomeu, simțind că e pe cale să piardă primul demon incontestabil din cariera lui, puse mâna pe cartea lui de farmece.

   Demonul ridică privirea:

   – Ei bine! Coincidență, sau nu, unghiurile de fugă pe care le-ai stabilit închid un interval temporal de… consultă din nou ceasul, apoi pe un altul aflat la mâna stângă, nedefinit. Ai stabilit o barieră temporală absolut de netrecut. Câtă vreme nu stingi lămpile nu pot să dau nici înainte, nici îndărăt. Stingele te rog.

   – În ruptul capului! răcni triumfător Bartolomeu. Ești primul demon adevărat pe care l-am evocat. Înainte de a te lăsa să pleci se cuvine să te înfățișez seniorului Alfonso, ca semn al puterii mele. Alminteri imi rupe oasele și mă arde de viu.

   Vasile dezluși în vocea magului o umbră de dejnădejde.

   – Bine… La urma urmei… nici nu cred că mai există vreun glonț căruia să-i nu fie determinat vectorul și turul de neamț în care s-a înfipt… De fapt mă plictiseam până în wekend… Zici că ai necazuri?

   – Ce să zic… mormăi Bartolomeu. Apoi scuipând în sân: „Ptiu de ischită, diavole”. Cam așa…

   Și uitând de toate începu să se spovedească:

   – Eram tânăr, un veterinar fericit și zdravăn. Legătura mea cu ierburi de leac se mai află, uite colo, în vechea raniță de piele, spânzurată de perete. Într-un fel, ele m-au adus la pierzanie.

   Briggeta, vădana din capătul mahalalei, a povestit cui vroia să asculte cum eu, Barolomeu, dezlegasem farmecele puse pe singura ei vițică pe care o tratasem de o cistită cauzată de stat cu dosul în balta comunală.

   Orașul era înzestrat cu indispensabilul lui specialist- baba Hursia și toți crezură că mă prezint în chip de concurent.

 

                   

 

   Cum pe mine nu binevoise nimeni să mă anunțe, după ce baba făcu vreo patru farmece publice, iar eu îmi vedeam înainte de treabă cu oile umflate după ce au mâncat trifoi, pe babă o apucă pandaliile și se procopsi cu o tuse măgărească.

   Ce puteam face? Am umblat în desagă și în două săptămâni baba se ridică pe picioare. Recunoscătoare, mă prezentă în piața mare, ca pe fiul ei trimis în ucenicie la Alexandreea, de unde se întorsese, iar ea îl pusese la probă.

   Faima mea se răspândi repede. Puține orașe aveau vrăjitori care să descânte și animale așa că în scurt timp bătrânul Alfonso, seniorul orașului, mă chemă și-mi oferi ocrotirea sa.

   De atunci, asta-i nenorocirea mea. Seniorul Alfonso, uns cu toate alifiile, mirosi o afacere înfloritoare și mă supuse la tot felul de încercări. Ultima, își puse mezinul ucenic la mine, ca să învețe meșteșugul, dar de fap ca să mi-l fure și să-l ducă la ei în familie. Și ce să ducă? Cunoștințele de botanist a tatălui meu și prostia mea?

   – Să rezumăm, grăi cu glas pe patru voci demonul, drept pentru care buchisi la unul din ceasurile de la mână. Ești în belea, se auzi acum clar vocea lui. Toată lumea te crede vrăjitor, își închipuie că poți chema demoni, fabrica aur și săvârși tot felul de năzdrăvănii, nu?

   – Îi pot evoca pe demoni, îi tăie vorba Bartolomeu. Nu te-am adus aici?

   Vasile mai verifică odată contorul temporal:

   – Da, m-ai tradus, recunoscu el. Uite… Nu putem sta prea mult … Cum să-ți explic… Tu m-ai interceptat în timp ce călătoream în timp. Dar timpul ăsta nu e cu o apă care curge la vale. Atunci când te uiți la el, se schimbă. Există o marjă de eroare între cele două fante, mică, dar speculată artistic ne permite să ne fâțâim în jos câteva mii de ani. Venim, vedem dar nu cucerim… doar cercetăm, comparăm istoriile, le aducem la realitatea observatorului. Muncă de arhivar, acum când toți pleacă de pe Terra. Plictiseală.

   Totuși, ieșind din starea de undă… Nu înțelegi…

   – Ba înțeleg foarte bine. Chiar sunt Mare Artist Vrăjitor, cu acte. Ceee, credeai că titlul mi l-am câștigat cu bani? Nuuuu! Le-am încâlcit mințile proștilor ălora de-au crezut toate bazaconiile pe care le spuneam.

   Ești și aici și acolo, iar aceast fapt nu poate continua mult, căci cele două jumătăți vor voi să se reunească luând cu ele tot ce e în calea lor.

   Demonul se scărpină la ceafă.

   – Hai să facem un târg. Cum ai sesizat corect fondul problemei… am să te corup. Pot îndeplini mici dorințe care se sting în continuum fără a lăsa urme. Deci! Ce îți dorești în schimbul libertății mele?

   Barolomeu căzu pe gânduri.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s