Genetica comportamentală

Am citit acest articol (a lu’ elvețianu’):

Ce să faci?!? Se pare că n-ai ce să faci!!!

Numai ce-am văzut pe BBC interviul ăsta cu Robert Plomin, profesor de genetică comportamentală (habar n-aveam că există un astfel de domeniu științific). Mi s-a părut atât de interesant și de controversat și m-a făcut atât de curios să aflu mai mult încât nu mă pot abține să nu-l share-uiesc pe blog, ca să-i mai molipsesc și pe alții.

Întotdeauna am crezut că mediul familial, apoi cel extins al comunității din care provine și în final educația sunt mai importante decât amprenta genetică și pot fi predictori mai buni ai performanțelor viitoare ale unui copil. Ei bine, numai ce l-am auzit pe acest domn spunând că genetica determină în proporție de 50% traiectoria pe care o va urma orice ființă umană. Și că părinții sunt importanți dar nu vor schimba semnificativ evoluția copilului (în engleză expresia era „parents matter but they don’t make a difference” dar traducerea mot-a-mot sună prea fotbalistic). În fine, pricepeți voi… Revenind, cică la fel e și cu școala, mai ales dacă vorbim de calitatea ei. Se pare că există studii științifice aprofundate care să probeze aceste teorii. Dacă așa e, se pare că genetica numai ce a demonstrat valabilitatea universală și irefutabilă a Mioriței noastre…

Foarte interesant… de căutat păreri pro și contra…

https://aport.blog/author/adrianport/ WordPress.com

 

… și mi-am exprimat și eu o opinie:

 

P’asta o știa toată lumea, și încă de mult, dar dacă voiai să trăiești trebuia să o uiți (deși, paradoxal, societatea occidentală așa a progresat, prin sistemul de caste (meșteșugărești, artistice, sociale și politice) unde performează doar cei nativ genetic înclinați spre o anume specializare, spre deosebire de estul Europei care s-a bazat, se bazează, pe ereditate, nepotism clientelar)), că altfel ardeai pe rug. Odată cu declinul bisericilor (a se citi: și-au tăiat singuri craca) occidentale se ridică voci care, iată, vin și cu argumente științifice.

Pericolul ăsta a fost sesizat de biserica ortodoxă care și reacționează virulent, dar ascuns, prin metodele verificate: pârjolirea pământurilor, otrăvirea fântânilor, afurisirea păcătoșilor (în România, în afară de biserici nu se mai construiește nimic, școlile sunt infiltrate de cadre bisericești de propagandă care îndoctrinează copii din fragedă pruncie, se încurajează nemunca, delațiunea și hoția, pentru a nu fi atractivi pentru occident și ai ține departe pe oameni de „amăgirile diavolești”, Rusia și-a creat zone tampon la granițe în același scop, Grecia a îndemnat oamenii la revoltă până ce a ajuns în colaps, etc., etc.), dar și de către celelalte religii, confucianismul preferând o abordare economică în timp ce în special cea musulmană, dar nu numai, trimite un val de migrație fără precedent de 2000 de ani încoace, care să stârpească erezia occidentalilor.

„Sărmani” naziști… încă nu m-am edificat: v-ați născut prea devreme, sau prea târziu… De evrei nu mai zic nimic, pentru că ei sunt, oricum, în război cu toată lumea.

 „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”

Ei bine, domnule André Malraux, este religios, și parcă chiar excesiv…

Și peste tot, și peste toate, plutind agale, ne bântuie o stafie, adică ce-a mai rămas din America!!!

Auguri!

Mihail Toma  https://casuta-cu-povesti.art.blog/ WordPress.com

***

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s