Nemurirea din zori

Un cocoș zgribulit se străduie să dea deșteptarea. E cinci de dimineață, iar lapovița s-a transformat într-o ploaie înghețată pe care o aud zgâriind cu unghiile pe acoperiș și ferestre.

E un sfârșit de februarie capricios și-afară-i încă întuneric.

În cameră s-a lăsat frigul așa că mă trag încetișor, ca să n-o trezesc, de sub plapumă și mă duc să aprind focul. Las ușița de la sobă deschisă și, zgribulit, mă strecor înapoi în pat. Aici regăsesc căldura intimă, răsuflarea ei, egală, mă gâdilă-n ureche și simt așa… o pornire. Îmi strecor brațul pe sub gâtul ei și-o trag mai aproape. Protestează galeș atunci când încep să-i sărut, mai întâi un ochi, apoi pe altul, vârful nasului, apoi ce mă preling spre gură… mă împinge cu pumnii mai departe ș-apoi se întoarce cu spatele, iar eu îi sărut urechea.

− Lasă-mă, scâncește încă aflată prin lumea viselor, și se strânge cu genunchii la gură.

− Dar vreau doar să te iubesc, protestez cu vocea deja răgușită de dorință și mâna mea se strecoară spre sânul stâng.

− Să mă iubești? Tu să mă iubești? se trezește de-a binelea, se întoarce și-mi ia fața în palme: Tu nu vrei să mă iubești, tu vrei doar să-ți satisfaci o plăcere fugară de dimineață și-apoi să te întorci pe-o parte și s-adormi sforăind. Asta vrei tu!

− Dar… iubito, mă agit căci preambuluri de-astea n-au finaluri prea fericite, eu te iubesc din tot sufletul meu.

Îmi taie, scurt, macaroana:

− Numai noi, femeile, știm ce-nseamnă a iubi. Bărbații știu doar să dorească și să stăpânească.

Îi clar, dacă s-a trezit filozofând, înseamnă că m-am ras pe bot. Își scoate brațele afară din plapumă și, gesticulând în lumina tremurândă a flăcărilor din sobă, continuă:

Iubirea femeii este cea adevărată, ea fiind o însușire strict legată de alcătuirea ei, a femeii, numai a femeii. Iubirea bărbatului este un nonsens, a femeii, însuși sensul și rațiunea ei de-a fi, pentru că aici, la femeie ea înseamnă dăruire și jertfire de zi cu zi, de clipă cu clipă. Viața femeii este o iubire continuă, pentru că ea este dăruire continuă. Iubește și se dăruie ca fecioară, iubește și se dăruie ca mamă și soție, iubește și se dăruie, senin, ca bunică. Egoismul femeii este o îndatorire, egoismul bărbatului aproape o barbarie. Jertfire de sine necontenită și-n tăcere este iubirea femeii, iar singura ei mângâiere este plânsul: singurele bucurii, lacrimile. Își sacrifică întâi frumusețea și neprihana dăruindu-se bărbatului, apoi viața, dăruindu-se casei, copiilor și soțului, iar la urmă bătrânețea, dăruindu-se cu bunătate îngrijirii nepoților. Voi, la acest cuvânt rostit cu oarecare mânie, aruncat a răzbunare asupra mea, mă lovi cu pumnii ei mici în piept, nu sunteți decât fericiții profitori ai tuturor iubirilor și sacrificiilor noastre.

− Acum, nu vreau a mă lăsa mai prejos, să-ți spun și eu ceva în legătură cu bărbatul și femeia. Ascultă-mă: ea este pământul roditor, iar bărbatul este plugul semănător care-l face să rodească. Ea este vraja ce-o revarsă peste lume Luna, bărbatul este dogoarea și puterea Soarelui de a face să reînvie lucrurile. Femeia este apa, nestatornicie întru eternă statornicie, iar bărbatul este constelația care cade adânc în ea, oglindindu-se acolo și cunoscându-se pe sine, astfel, în albiile ei misterioase, tăcute. Risipă de forțe, el, acumulare ea, activitate pasivă și pasivitatea activă în cele două surse antagonice creatoare de viață…

Sunt întrerupt de două buze calde și moi care mă caută. Ne sărutăm încet, încet, ne sorbim aproape, unul pe celălalt, și-apoi mă preling asupra ei și ne unim, în nemurire, precum yin și yang.

***

Reclame

Un gând despre „Nemurirea din zori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s