Anihilarea „furtunii de citokine”

Israel pare să fi găsit un tratament care dă rezultate în cazul pacienților cu forme grave de COVID-19. Cei care au primit medicamentul au fost externați în cinci zile.

Aproximativ 90% din pacienții cu forme moderate spre grave de Covid care au fost tratați la mai multe spitale in Grecia cu un medicament israelian au fost externați în cinci zile sau chiar mai puțin, arată un studiu clinic de faza II-a, scrie Jerusalem Post.

Așadar, 93% din 90 de pacienți cu forme grave au fost externați în cel mult cinci zile, potrivit rezultatelor studiului, citat de Hotnews.ro.

Testul clinic de fază II a confirmat rezultatele testului clinic de fază I, condus în Israel iarna trecută și care a arătat 29 din 30 de pacienți aflați în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.

Tratamentul, numit EXO-CD24 și bazat pe o moleculă numită CD24, care este prezentă în corp în mod natural, este dezvoltat de Sourasky Medical Center din Tel Aviv.

Cytokine - Wikipedia
Citokine

„Principalul țel al acestui studiu este să verificăm dacă medicamentul este sigur”, a spus dr. Nadir Arber.

„Până acum nu am înregistrat efecte secundare semnificative la niciun pacient din ambele grupe”, a adăugat el.

Studiul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți.

„Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, în cazul a aproximativ 5% dintre pacienți starea începe să se deterioreze“, explică Arber.

Principala cauză a deteriorării clinice este activarea sistemului imunitar, cunoscut de asemenea ca furtuna de citokine. În cazul pacienților Covid-19, sistemul începe să atace celule sănătoase din plămâni.

Anihilarea ''furtunii de citokine'', terapia-cheie pentru pacienţii cu forme severe ale infecţiei cu SARS-Cov-2
Anihilarea „furtunii de citokine”, terapia-cheie pentru pacienţii cu forme severe ale infecţiei cu SARS-Cov-2 Celulele sistemului imun au capacitatea de a produce o serie de proteine cu masă moleculară mică numite citokine (din gr., ,,kytos’’ = celulă şi ,,kinesis’’= mişcare).
Citokinele sunt esenţiale în lupta organismului împotriva agenţilor infecţioşi prin capacitatea acestora de a regla comunicarea între celulele ce stau la baza răspunsului imun, precum sunt limfocitele şi monocitele. Malfuncţionarea citokinelor poate conduce la procese inflamatorii, sepsis, infarct ş.a.m.d.
Fenomenul de ,,furtună a citokinelor” descrie o activare necontrolată, în cascadă,  a citokinelor proinflamatorii, culminând cu decompensarea organelor vitale şi, în final, deces. Acesta a fost evidenţiat în cazul infecţiilor SARS-Cov (2003), MERS-Cov, gripa H5N1 şi gripa H7N9.

„Medicamentul nostru vizează tocmai această problemă”, a spus Arber.

CD24 este o mică proteină ancorată în membrana celulelor și are mai multe funcții inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Tratamentul EXO-CD24 nu afectează sistemul imunitar ca înreg, ci doar acest mecanism specific, ajutând la regăsirea echilibrului.

„Steroizii de exemplu vizează întreg sistemul imunitar. Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtuna de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de corp”, a adăugat Arber.

16 comentarii

 1. Ana G. spune:

  Din nou, un articol foarte interesant.

  Apreciat de 1 persoană

 2. ioansperling spune:

  Elvetia avea de mult un astfel de medicament in faza a 3-a dar interesul e altul!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mihail Toma spune:

   Și doctorița aia din Maramureș (parcă?) tot cu aceiași soluție a venit. Eu care am un sistem imunitar foarte sensibil știu ce-i aia o furtună de citocite, te mănânci singur, de-aia nu-mi lipsește din casă Clorfeniramin și Claritin și, pentru situații grave (de exemplu: dacă mă înțeapă o viespe mor) Medrol.

   Apreciat de 1 persoană

   1. ioansperling spune:

    Sa nu te puna Tangalache sa te vaccinezi!

    Apreciat de 1 persoană

 3. mucenicul spune:

  Experimentul s-a făcut în Grecia pentru că este o țară de sclavi și chiar dacă mor cei pe care se face experimentul nu se sesizează nimeni. Acum își verifică pe noi sistemele de incendiere. După aia vor veni inundațiile, ca să radă ce a rămas neatins de foc și pe urmă lockdown-ul că doar știm că fumul de la incendii favorizează răspândirea Covid. Alte nelămuriri?

  Apreciat de 1 persoană

 4. Florin spune:

  Pune-te bine cu ăia cu revista de-o editezi.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mihail Toma spune:

   … și să mă duc în Grecia, nu? 😉 😀

   Apreciat de 1 persoană

   1. Florin spune:

    Nu, să-ți trimită ăia de dincolo la pachet, la o adică.
    Dacă te vaccinezi, pun la bătaie o sticlă de molan. Sunt sigur că nu pățești nimic. Te iei după toți prostii de pe net. Mai ții minte colegi cu sechele polio?

    Apreciat de 1 persoană

  2. Mihail Toma spune:

   Că bine zici, uitai!
   Acuș!

   Apreciază

  3. Mihail Toma spune:

   N-am nevoie, am anticorpi neutralizanti IgG de la mama natură.
   🙂

   Apreciat de 1 persoană

   1. Florin spune:

    Nu știu ce ai inventat, dar mai am o mențiune: îmi trimiți lista de cumpărături fiindcă o să faci tu mâncarea.
    Eu am avut colegi d-ăia. Pe ultimul din ăsta l-am văzut prin ’96, locuia vis-a-vis. Atunci vaccinarea a durat ani de zile fiindcă era la mâna rușilor și nimeni nu știe ce calitate avea vaccinul, sau efecte secundare. Totuși, așa s-a eradicat și polio și variola. Gândește-te bine și pozitiv. Mi-ai pus și mie un comentariu pesimist, dar nu ți-am putut răspunde că s-a băgat Albatroasa. Un molan ți-ar prinde bine.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Mihail Toma spune:

    N-am decât bere…

    Apreciază

   3. Florin spune:

    Nu-ți dau decât cu certificat valabil.

    Apreciat de 1 persoană

   4. Florin spune:

    Am decât bere. Învață-te să scrii corect, măcar la bătrânețe.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s