Suferințele lui Wang

                          

Mă sună comandantul:

– Unde eşti?

– Tot acolo și-s ţapăn de frig.

– Bun! Hai că ne găsim la Brio, să te dezmorţeşti!

În „Beci” căldură ca în iad, ajung la separeu dând jos după mine haine precum ai jupui o ceapă.

Comandantul m-a cerut de trei ori şi mereu am ieşit cu bube, ultima nasoală de tot, să mă ia din operativă… asta-i prima, mă frig sigur.

– Băiete, tu le vorbeşti pi moldovineşti.

– Exageraţi.

– E o treabă delicată, mă ignoră. Aici e tot. Împinge spre mine un dosărel subnutrit.

– Greu a naibii, mă prefac că nu-l pot ridica. Ridică din sprâncene și redevin serios.

– Am stat, am analizat, tu ai fi cel mai potrivit.

– De ce?

– Nu te trădează accentul, nu te cunoaşte nimeni, știi cum să iei o femeie, nu mărâi…şi am încredere în tine.

Suntem, cum s-ar zice: norocoşi. Un sergent e în Afganistan, băiat bun, nevastă-sa s-a mutat la socri, cu copii. Casa e goală. Am vorbit cu ei. Soţia lui te va instala. Tu eşti un camarad în recuperare, nu am dat amănunte, completezi tu!

                                       *

E o căsuță cochetă, două camere plus dependințe, construită după război la fel ca și celelalte din cartier, mai degrabă o mahala a orașului, unde au rămas doar oameni în vârstă, tineretul preferând confortul apartamentelor de bloc.

Propietăreasa este volubilă și mă descoase fără jenă. Vrea să afle dacă am fost camarad cu soțul ei, vrea să-i zic cum e acolo, că „bărbatu-meu nu vrea să-mi zică nica”. Noroc că mi-am pregătit o legendă minuțioasă.

Desfac bagajele, dau peste dosar, îl privesc încruntat și-l arunc pe birou:

– Să aștepte, mârâi.

Fac o inspecție, fac focul, mă uit la televizor, dracul de dosar îmi rânjește de pe tăblia lustruită.

Desfac o conservă și, înfulecând, îl deschid la prima pagină. O picătură din sosul tomat cade exact pe STRICT SECRET. Dau să o șterg, dar se întinde peste tot soiul de amenințări cu pușcăria și curtea marțială pentru nefericitul care se bagă-n seamă aiurea. Mă pufnește râsul și hotărăsc că-i mai bine să termin scrumbia în sos tomat dacă nu vreau să ajung în fața vreunui pluton de execuție pe motiv de distrugere de documente strict secrete.

Povestea e scurtă și simplă: Profesorul Ailoaiei, somitate în domenii științifice cu titluri bombastice și care nu-mi spun nimic, și-a luat concediu și a venit la casa părintească pentru o odihnă binemeritată, după ce s-a întors de la o vestită conferință, de care n-am auzit, și unde prelegerea lui a fost primită cu ovații aducând o cotitură în studiul teoretic… bâra, bâra…  Acum, domnul Profesor Doctor Docent, etc, etc, nu se ocupa numai de cestiuni teoretice, adică mai presta și pentru armată unde, cu o echipă de specialiști numai muc și sfârc, încerca să pună în practică valoroasele-i teorii. Și iaca că, la două zile de la sosirea acasă, dispare brusc, nevăzut, neauzit, de sub nasul DGI-ului și SRI-ului, iar toate încercările de a-i da de urmă se dovedesc un fiasco total.

– Ha! rânjesc. Și atunci au decis, în disperare de cauză, să apeleze la strălucitul, mirambolantul, detectiv, un Sherlock Holmes modern, adicătelea:

Eu!

                                       *

Ca întotdeauna când primesc o misiune nouă, nu pot dormi. Patul mi-e străin, rufăria are un miros specific care se lipește parșiv de mucoasele nazale ducându-mă cu gândul la activitățile nocturne ale sergentului nostru pre când n-avea altă grijă decât să înmulțească stirpea, ațipesc și am vise expresive din care mă scol plin de fruste nefericiri.

E spre vest, bodogăn și mă apuc să sucesc patul astfel încât să arăt ca o busolă, adică cu capul la Nord și cracii la Sud.

Nik!

Răscolesc prin bucătărie și găsesc cafea într-o cutie de Nestle. Sorb din licoare și mă apuc să bat camera în lung și-n lat. Am realizat că, dacă mâine ies în lume, trebuie să am un mers de soldat. Mă scălămbăi la oglinda din baie compunându-mi o mutră de om trecut prin focul luptelor, ce iese mă face să izbucnesc în râs și zic că-i suficient. Cu capul la Nord și după ce am dat cu deodorant peste cearșafuri adorm bolovan.

Mă scoală țârâitul nefamiliar al unei sonerii. Ies în pijamale și cu ochii cârchiți. În ușă o exponentă tipică  a bunicuței moldovene intră peste mine ținând în brațe mai multe oale acoperite cu un șervet:

– Că mi-o zâs Vasilica c-ai venit di pi front și m-am gândit „Sărăcuțul i-o fi foami”. Iacă, ți-am adus un borș di pasăre de pi la noi din curte, nu mortășiuni di-așelea di la Avicola, dres cu smântână și colea niști sarmali în foi de viță, câ atâta am avut făcut, câ Vasilica trebuia să-mi zîcă că ghini un leat de-a lu’ bărbată-su’ di pi front rănit în mahala la noi mă pregăteam și io…

Trage aer în pieptul dolofan  așa că reușesc să deschid gura:

– …

– Că io îs vecina de la șaișpice, arată spre un perete, uiti colea la doi pași, sâ vedi casa noastrâ, că io am învățat-o pe Vasilica sâ gătească că când ă vinită nica nu știa, di mai mari rușinea.

Mă resemnez:

– Mulțumesc mult, mătușă…

– Eufrosina, da’ sâ-mi zâși Frosina că așa mă știe mahalaua că eu fac di pomeni, mă știu toți că pun șâ ventuzi șâ lichitori șâ știu sâ trag de scrântitură, sâ îndrept oasili, că mă șâ gândeam, că te văzui azi noapte pi geam că băteai camera de-a curmăzâșu’ șonticăind, sărăcuțu-i bitieag, l-or pușcat dujmanii ăia șâ știu sâ dau șâ di farmeși șâ di sparietură c-am văzut cum ti chinuiai la oglindă șâ n-avea-i somn… îi greu la război, că șâ bărbatu-meu…

Se oprește văzându-mă desfăcut în bucăți:

– Da’ ce, batâ-mă sâ mă batâ, stau eu pi capul tău, ia di mâncă, sâ mă pominești șâ disearâ ghin sâ ti trag di bietișug șâ sâ-ți discânt di sâ fugă necuratu’.

                                       *

Ajunsesem la sarmale când mă sună Comandantul:

– Ei, cum îi?

– Cum să fie? Chestia-i că aici nu poți să scapi un ac pe jos  fără ca a doua zi să nu știe toată mahalaua.

– Și asta face problema și mai spinoasă. Ce intenționezi?

– Am să ies la cumpărături, să fixez locul mai bine, iar deseară, dupâ șâ-mi discântâ Frăsina di spărieturâ, să fac o vizită la fața locului…

– Ha, ha! izbucnește Comandantul. N-ai nici o zi de când ai ajuns… ce ziceam eu că pui muierile cu craci-n sus, ha, ha!

– Haida bre, câ-i di-o samâ cu muma lu’ Tutancamon, protestez.

– Găina bătrână… râde Comandantul.

– Cât îi de tăvălit locul?

– N-a intrat nimeni. S-a făcut doar o verificare cu o mini dronă.

– Poate-i în beci, rătăcit printre butoaie…

– Beciu-i în afara casei. Nu-i acolo. Ai liber la examinarea locului crimei…

– De lezmajestate…

– Ai luat spray-ul pentru câini?

– Luat!

– Scanerul?

– Și !

                                       *

Baba Frăsina a venit cu încă două babe, oleacă ramolite dar cu ochi tare iscoditori. După ce, politicos, am refuzat și trasul și lipitorile și ventuzele la descântecul de sperietură n-am mai avut încotro. Ne-am mutat în bucătărie unde taburetele au fost așezate în triunghi echilateral cu unul la intersecția bisectoarelor. Una din babe scoate dintr-o paporniță tot felul de ustensile. Într-un ibric pune apă la fiert. În alt ibric pune la topit o bucată de cositor. Mă așez cuminte în mijloc și babele încep:

  Lumină mare,

  Doamnă mare.

  De pe nouăzecișinouă de văi venită.

  Din nouăzecișinouă de țări întâlnită.

  Să dai leac și trup și fapt

  Cu tămâie tămâiat –  baba aruncă tămâie în ibricul cu cositor.

  Cu mătura măturat –  aruncă un praf  în apa ce începea să fiarbă.

  Pară albă, pară curată,

  Fără prihană,

  Fără spurcăciune:

  Foc cu apă botezat – pune ibricul cu apă deasupra capului meu și toarnă în el cositorul topit.

  Așa să încremenească,

  Așa să se vestejească

  Și omul meu de frică să se lepezească.

  Amin!

Cositorul mai sfârâie un pic în ibric apoi se face o liniște de mormânt. Nici măcar un câine nu mai lătra. Mă ridic cu greu și lejer învălmășit mă duc să trag o țigară. Frigul de pe verandă mă readuce la realitate: 

Frate, ai pus-o pe mămăligă...

Dinspre bucătărie se aud exclamații și chirăială.

Să nu i se fi făcut rău la vre-o băbuță, ronțăi și mă reped înăuntru.

Pe un ștergar alb, bucățelele de cositor puse pe două rânduri. Au forme demne de sculpturi steampunk, iar cositorul strălucește de parcă-i argint. Babele stau strânse una-ntr-alta, iar una se repede să-mi pupe mâna:

– Arhanghelu’, bâiguie. Nu credeam că apuc să-i sărut mâna arhanghelului care se va lupta cu anticristul. Se lasă ’ntr-un genunchi și-și face o cruce mare apoi o ia de mână pe cealaltă, care e într-o stare de prostație, și ies afară.

Rămân singur cu Frăsina.

– Ce-a fost asta? șoptesc siderat.

Se apropie, îmi ia mâna dreaptă și arată la sculpturile miniaturale:

– Aici ești tu. Uite, aici sus, cumpenele prin care ai trecut până acum: de două ori de foc și o dată de tăiș. Ultima oară a fost aproape, foarte aproape.

Mă trece un frison, văd parcă aievea cuțitul care pătrunde în pieptul meu, simt durerea ascuțită și pierderea în neant ce a urmat. Norocosule, vocea medicului, un centimetru mai la drepta și-ți făceam autopsia, ha,ha,ha...

– Da. Și aici… vezi: ai venit să-l cauți pe Profesor. De la început am bănuit, dar m-ai păcălit cu circul de aseară. Profesorul nu mai e aici, l-a luat Anticristul să-i facă lucrarea iar tu ai venit să-l oprești. Uite, ăsta ești tu, călare pe balaur, dar mai departe nu se vede clar, doar stropii ăștia care sunt piedici în calea ta. Mergi, noi ne vom ruga pentru tine.

Scoate de sub fuste  o punguță mică de piele cu un șnur legat de ea. Pune în interior forma cea mare și cei trei stropi de cositor și mi-o anină după gât șoptindu-mi trei vorbe la ureche.

– Talismanul să te păzească și când nu ai să găsești cale de scăpare să arunci un strop.

Noi îți vom păzi calea.

Abia târziu, după ce a plecat, am realizat că nu-mi mai vorbise pi moldovinește.

                                       *

Trei noaptea. Nici o lumină pe la case. Luna e acoperită de nori. Liniște întreruptă, undeva departe, de jalea unui câine insomniac. Mai negru decât întunericul mă strecor spre casa profesorului. Sar un gard, al doilea, un câine apare din umbră. Mă amușinează și face aport. Îl mângâi pe cap. Se gudură și mă urmează la pas. Sunt în curtea profesorului. Încerc ușa de la intrare. Încuiată. O iau roată verificând geamurile. În spatele casei încă o ușă. O încerc. Se deschide cu un scrâșnet de fier. Sunt înăuntru.

Lanterna de camuflaj descoperă, zgârcită, tabloul familiar al unei case bătrânești. Avansez precaut, trec printr-o bucătărie aproape țărănească, fără aragaz și frigider, dar cu o impresionantă sobă cu o plită grea de fontă pe care sunt în așteptare un tuci și o oală cu ciorbă. Ridic capacul și mirosul de ciorbă acrită îmi mută nasul. Pe masă o pâine începută și o conservă pe jumătate goală de pateu. În camera mare aceiași atmosferă de tihnă. Haine aruncate pe un fotoliu, dezordinea casnică a cuiva care nu avea intenția să plece undeva.

Desfac trepiedul, instalez scanerul și mă chitesc la setări:

– Păi să o luăm metodic, șoptesc. Mai întâi infraroșii. Să o luăm descrescător de la 500 Thz. Îmi pun ochelarii: Totul normal pentru o casă părăsită de trei zile. Cobor până la 500 de Ghz. Contururile devin mai clare semn că mă apropii de  micounde și… iată, urme de pași. Calculatorul preselectează. Inițializez și schimb legenda culorilor. Îl pun să mi le ordoneze după amprenta kelvin în ordine descrescătoare de temperaturi încercând să obțin un film cronologic. Urmele pașilor sunt albastre pentru cele mai vechi spre roșii cele mai proaspete. Măresc sensibilitatea până la limita aparatului, ceea ce mă duce până cu 78 de ore în urmă, mai departe totul se pierde în zgomotul de fond. Calculatorul îmi face o estimare: cea mai slabă urmă acum 78 de ore și aproximativ 12 minute, cea mai proaspătă acum 74 de ore, 31 minute . Socotesc mental. Alaltăieri pe la unu noaptea.

Urmăresc cronologic. Profesorul nostru s-a foit ca orice alt om în casa lui. Probabil a citit din cartea deschisă și pusă neglijent cu fundu’n sus, la biroul din colț unde urmele își schimbă nuanța. A făcut mici escale la bucătărie, unde a fumat și a băut ceai, după cum îmi spun scrumiera și o cană de pe masă, apoi s-a întins pe recamier cam o jumătate de oră. Probabil i s-a făcut foame și a atacat la pateu. De aici lucrurile se complică.

Don’ profesore aude sau simte ceva și revine în grabă în cameră, semn distanța mărită dintre pași și călcatul mai mult pe vârfuri. Partea interesantă abia acum începe. Ajuns în centrul odăii începe s-o facă pe balerinul, merge în cerc de câteva ori, ba pe dreapta, ba pe stânga, parcă examinând ceva, apoi face trei pași înspre ușa ce dă în holul de la intrare, se întoarce și… dispare. Ultima urmă de pași la ora 01.31.

Un câine urlă prelung afară și, brusc, mi se face pielea de găină. Mă lupt cu angoasa care vrea să mă doboare și încerc o glumă nevinovată:

– Și l-o păpat antihristu’… !!!

*

Las baltă tot. Mă arde de-o țigară, ceva de speriat. În bucătărie trag bine obloanele și aprind lumina.

Altă viață dom’le!

Fumez cu sete cu gândul la antihristul lui madam Frăsina:

– Cum, ne-cum, omu’ nostru s-a teleportat din cameră la miezul nopții. Vocea-mi sună spartă. La dracu cu toate:

Sunt detectiv nu maimuțoi de la Întâmplări paranormale. Vino-ți în fire. Trebuie să existe o explicație rațională. Ce naiba studia profesorul ăsta? Habar n-am. Am trecut next, next, finish…

P-acolo tre’ să sap. Mâine. Azi să mai fac două scanări, una în ultaviolet și alta în raze X, poate apare misterul la care se holba amicul.

În ultaviolet nimic. Nici nu speram să găsesc ceva. E o zonă a spectrului prea volatilă. În spectrul Roentgen la fel. Forțez scula spre limită. Pe la o lungime de undă de 0,2 Angstomi pe dușumea începe să se contureze un pătrat întunecos cu latura de aproximativ un metru:

– Ahaaa! exclam. P’aci mi-ai venit, antihristule.

Scanerul dă semne de oboseală. Marchez repede, cu niște monede, perimetrul dubios și opresc scula. Frige în draci.

– Și-acu’ ce te faci?

Logic ar fi să fac cale întoarsă, să bag cornu’n pernă, iar mâine să vin cu toată floarea cea vestită a intelighenției românești. Trag vârtos din țigară. Un drăcușor nu mă lasă-n tihnă. Cu mopul din bucătărie inspectez precaut pătratul cu surprize:

– Tehnică în premieră mondială, rînjesc. Mopus versus Sugativa de raze X.

Nik. Suprafața solidă, atât de solidă cât poate fi un covor căruia îi zgândăr perii cu o linie luată de pe biroul profesorului. Îmi iau curaj, și îl pipăi cu mâna. Nu reușesc decât să ridic un fuior de praf semn că Don Profesore nu le-avea cu aspiratorul. Mă sprijin într-o mână și mă scarchin în creștetul capului când simt că alunec. Încerc disperat să mă agăț de ceva, dar mă prăbușesc într-un  întuneric fără fund.

                                       *

Într-un genunchi pe un hol întunecat, cu scară în spirală care înconjoară casa liftului, în fața unei uși capitonate. Mă simt ca rupt în două, ceva urlă-n mine, adânc îi simt reverberația în oase și mă mișc ca prin melasă. Parcă singură, mâna se îndreaptă spre butonul soneriei. Sun. Din interior se aude mișcare și în prag apare o femeie trecută de 30 de ani, frumoasă, dar pe chipul căreia necazuri prea multe au cioplit neîndurător. Rămâne încremenită, parcă nevenindu-i să creadă. În mine haosul se amplifică, sunet de tobe face să-mi zvâcnească timpanele, realizez că-i inima mea.

– Ai venit, îngaimă, ți-au dat drumul! Îmi sare de gât și începe să plângă în sughițuri. Încet, mâinile mele o cuprind. E caldă , părul ei miroase cunoscut, ațâțător și repede-și găsește culcuș familiar la pieptul meu.

– Huooo!!! Nu boci fimeie. Că dară n-am murit! Vocea mi se pare străină și brusc simt, irezistibil, nevoia de a mă vedea într-o oglindă.

O împing încetișor înăuntru și trag cu mâna stângă ușa după mine. Se desprinde cu un fior, se depărtează și aprinde lumina. Mă privește din cap până-n picioare și crețurile din jurul ochilor se îndesesc:

– Miroși urât, ești murdar și ai slăbit îngrozitor. Uite atârnă costumul pe tine. Ți-o fi foame… Pun acuma de mâncare.

– Vreau la baie, gem. Adu-mi niște schimburi, ceva.

Holul. Sunt două băi. Instinctiv o aleg pe cea din dreapta. Ca o imagine telemetric decalată văd o altă baie, asemănătoare și totuși alta,  dansând dinaintea ochilor. Îmi încleștez mâinile de marginea chiuvetei și mă privesc în oglindă. Îmi răspunde privirea tăioasă a unui bărbat spre 40 de ani, cu obrajii supți și nebărbieriți. Simt că parcă-s eu și nu prea. Un junghi îmi trece prin stomac și un tremur nervos mă țintuiește în fața oglinzii. Ea intră cu un braț de rufe și rămâne în prag privindu-mi reflexia din oglindă. Îmi ia mâna și mă trage la ea. Mă desprind încet din mine, o iau în brațe și o stâng cu putere. Ne sărutăm sălbatec până ce ea rămâne fără suflare. Gâfâie și zâmbește șăgalnic, iar tobele din pieptul meu pornesc din nou un vacarm nedeslușit:

– Hai să faci o baie, se apleacă peste cadă să de-a drumul la apă și eu mă trezesc urmărindu-i linia șoldului:

– Hai, mototolule. De când n-ai mai făcut o baie?

– Nu știu, și sinceritatea răspunsului mă lovește parcă în moalele capului. Simt că amețesc, iar ea se sperie:

– Ce-i ? Ce-i cu tine? Ți-e rău?

– N-am nimic, emoții…

– M-ai speriat. Te-ai albit tot la față.

Mestec și privesc pe fereastră. Priveliștea nu-mi spune nimic. Un șantier unde încă se mai ridică blocuri. Ușa se deschide și de sub fustele femeii, nici măcar nu știu cum o cheamă, gem adânc pe dinăuntru, se ițește un căpușor de copil. Are cam patru ani, ochii verzi ai maică-sii și falca mea. Mă privește cu un amestec de teamă și curiozitate.

– Fugi la taică-tu, Dănuț.

Ăsta se bagă și mai adânc în fuste, de i se mai vede doar nasul. Întind o mână și-l trag la mine:

– Tâta mare! Îl iau și-l pun pe-un picior. Dau să-l pup, dar se ferește. Șezi blând copile, că nu mănânc oameni, zic. Bleaga începe să plângă din nou, ăsta din brațe așijderea… Îl iau pe un braț, cu cealaltă mână-mi cuprind femeia si plâng și eu ca prostul.

– Nu plânge, nene. Îl aud și ne punem din nou pe bocit.

                                       *

Îmi iau hainele și mă duc în birou. Același dans de imagini suprapuse pe care de data asta îl ignor cu o mai mare ușurință. Golesc buzunările: foaie de drum Poarta Albă- București, Bilet de eliberare din penitenciarul Poarta Albă, Act de identitate provizorie, Ordin de prezentare la Miliția Sectorului 6, toate cu data de 30 august 2013, Republica Populară România.

                                       *

Mă primește un tovarăș căpitan sprâncenat care-mi arată cu degetul scaunul:

– Cum a fost la bulău, inginere?

– Habar n-am!

Ăsta se oprește din răsfoitul dosarului și mă privește peste ochelari:

– Ce-ai mai inventat? Că acu’ trei ani ne-ai zăpăcit, mai să ne scapi din gheare.

– N-am inventat. Pur și simplu nu mai țin minte nimic. Nu știu nici cum o cheamă pe nevastă-mea. Habar n-aveam că am un copil… Cam de prin ‘89 nu mai nici o amintire.

– Te-au bătut ăia, pe acolo?

– Habar n-am! După cum îmi vorbești se pare că eram familiari. Crede-mă, fața ta nu-mi spune nimic.

– Hmmm… sunt Vasile, căpitanul Vasile. Se uită la mine critic, neîncrezător.  Ce ai de gând să faci acu’? Doi ani ai niște inderdicții, știi…adică ar trebui să știi.Ce joc e ăsta inginere? Se ridică în pumni și se apleacă fioros asupra mea. Dacă vrei să te scoți că te-au bătut ăia acolo de ți-a sunat apa-n cap, să știi că n-o să țină, ba ți-ai făcut greșit temele, să nu te trezești cu un ultraj de să te bage la loc. Ai grijă!!!

– N-am nimic, cu nimeni. Ți-am zis ca să știi cum stă treaba. Am găsit o adeverință cum că m-am calificat electronist și chiar simt că le am cu meseria asta. Am să mă duc la o cooperativă, poate-mi dai ceva la mână…

– Hai că mai vii de acasă. Îți dau, cum să nu-ți dau. Ai și caracterizarea din penitenciar… Te descurci, că ești băiet deștept.

Dau să plec:

– Nu scrie prin hârtiile alea cum o cheamă pe nevastă-mea? Am venit direct încoa’, că puteam să vin și mâine, numai ca să nu trebuiască, cumva, să-i zic pe nume și să mă dau de gol.

– Să-ți dau și o trimitere la doctor. Să treci pe aici să văd și eu ce zice ăla. Maria, pe soața ta o cheamă Maria.

Ies și în urma mea aud înjurături crâncene și ceva ca de dosare date de pereți.

 *

Au trecut trei zile. Încet, încet, m-am integrat în viața cotidiană. O vizită la bibliotecă m-a adus la zi cu evenimentele:  Am aflat despre lovitura de stat din URSS care a culminat cu micul război nuclear din 89 din care americanii și rușii au ieșit cam mototoliți, de unirea țărilor islamice într-un Califat, de China care a preluat locul SUA în relațiile internaționale, de moartea fulgerătoare a lui Ceaușescu și lovitura de culise prin care Manea Mănescu,  devenit Secretar General, a început o apropiere fără precedent de China lui Jiang Zemin, deschizând porțile la masive investiții ce au transformat România în placa turnantă a afacerilor chineze în Europa, de propulsarea lui Paul Mănescu în arena politică și care, devenit președinte în 2002, schimbă titulatura țării în RPR.

Desigur am aflat și excrocheriile mele cu electronică contrafăcută în Singapoor care mi-au adus o cazare de trei ani la Poarta Albă.

Mă trezesc la ușă cu un individ ochios care-mi pare cunoscut. Îl duc în biroul meu.

– Noi, începe bombastic, ne-am achitat partea de învoială. Lui Maria nu i-a lipsit nimic cât timp tu ai stat… acolo. Sper că și tu ți-ai ținut partea ta de înțelegere.

– Mai aveam această discuție dacă n-ar fi așa?

– Da! Bună chestia asta cu amnezia… Inventiv ca întotdeauna. Pune un diplomat mic, din aluminiu, pe birou: Aici e restul de bani, partea ta, pe care noi i-am păstrat și chiar i-am mai înmulțit. De acum drumurile noastre se despart.  Ești pe cont propriu. Îmi strânge mâna: Adio, tovarășe!

Durerile de cap și viziunile au încetat astfel că doar insistența fără drept la replică a căpitanului m-a făcut să urc scările Institutului de neurologie și neuro-psihiatrie din Berceni. Aici am fost întors pe toate părțile, legat la tot soiul de encefalografe și alte asemenea drăcovenii pentru ca, într-un final, medicul Avramescu să ridice, a neputință, din mâini în cabinetul său:

– Nu am mai întâlnit așa ceva. Creierul dumitale prezintă o activitate continuă în banda 3-50 de herțzi cu amplitudini de peste 100 de microvolți.

– Pe românește, doctore…

– Ai și activitate alfa și beta în același timp.

– Și? E de rău? Am vre-un anevrism ceva?

– Nuuu! Doar că nu le poți avea pe amândouă… ori alfa în stare de relaxare, ori beta la efort intelectual sau stimuli externi puternici. Cei mai curios este că ai câte o descărcate de unde tetha cam pe la cinci herțzi cu o amplitudine de circa 30 de microvolți cu o periodicitate de aproximativ 7 secunde.

– Asta ce mai înseamnă?

– Nu știu. Parcă ai fi resetat din 7 în 7 secunde.

– Mă împiedică să am o viață normală?

– Nuuu. Clinic ești sănătos tun.

– Atunci dați-mi ceva la mână, ceva din care să rezulte că am o amnezie definitivă, care să-i mulțumească pe cei de la miliție și să ne vedem sănătoși. Aaaa, mai bine treceți cu vederea micile ciudățenii pe care le-ați descoperit, nu dau bine la dosar. Nici la mine, nici la dumneavoastră.

Nu scap așa de ușor de Avramescu. Mă conduce până la ieșire și-mi dă o carte de vizită:

– Xin Jiang Li e un psihoterapeut de talie care poate să-ți facă o regresie hipnotică, mergi cu încredere și să nu-mi spui că nu vrei să afli ce ai făcut cu adevărat în anii ăștia.

Mă privește cumva ciudat și parcă temător, îmi strânge mâna și pleacă puțin gârbovit.

                                       *

Xin Jiang Li e un chinezoi mititel căruia cineva i-a răsucit arcul prea tare. N-are astâmpăr o secundă, iar româna ciripită pe care o condimentează cu expresii chinezești ar face deliciul oricărui program de divertisment. Din păcate nu-mi arde de loc de glumă. După o săptămână calmă, stările de angoasă și halucinațiile au reapărut și mai virulente, ajungând să mă scoale noaptea din somn și să-mi sperie familia și pe mine. Mă conduce într-un salon în stil chinezesc și mă roagă să mă întind pe o canapea foarte joasă. Nu văd nici un dispozitiv medical, iar psihiatrul, parcă intuindu-mi întrebarea, se atinge cu un deget noduros la tâmplă:

– Ăsta este cel mai bun aparat.

Începe să mă pipăie, să mă apese, să mă asculte cu urechea făcându-mă să cred că am ajuns pe mâna unui șarlatan. Apoi începe o litanie monotonă și mă transformă într-un arici. Cu fiecare ac care-mi pătrunde în piele simt că voința îmi slăbește pentru ca, într-un final, să mă prăbușesc într-un hău fără fund. Sunt doar conștiință. Eliberat de încătușarea materiei pot să văd trecutul, prezentul și viitorul. Mă văd în ipostaza de agent principal și nimic nu mă miră. Ceva mai presus de mine mă face să insist asupra momentului când am traversat oglinda spre o altă dimensiune. Pot vedea o umbră care mă însoțește și dispare atunci când mă stabilizez, mă văd pe mine întins pe canapea acoperit de ace subțiri și lungi, mă văd ridicându-mă, ieșind din cabinetul doctorului, aproape simt arsura glontelui care îmi străpunge pieptul, tunelul, căderea și… deschid ochii.

Sunt legat zdravăn de mâini și de picioare. În fața mea Xin Li mă privește zâmbitor:

– Pentru siguranța ta. Am avut cazuri care au încercat să se sinucidă după ce au aflat secretele ascunse cu grijă în cele mai adânci sertare ale creierului lor. Dar tu te comporți admirabil. O remarcabilă stăpânire de sine spre deosebire de personalitatea ezitantă cu care mi te-ai înfățișat. Pot spune că am avut succes?

– Cred că da, doctore. Încă sunt multe lucruri tulburi ca de exemplu: cine mă va împușca atunci când voi ieși din cabinetul vostru. Pe de altă parte, chiar dacă acum știu cine sunt cu adevărat, povestea asta se complică și mai mult și-a dracului să fiu dacă mai pricep ceva.

– Viitorul e volatil. Însuși faptul că l-ai privit îl face și mai incert.

Desfăcând nodurile artistice se apropie  de urechea mea și-mi șoptește: Pentru a afla răspunsul la întrebarea ta nu e nevoie de călătorii în timp. Putem apela la mijloace clasice și verificate. Ochii și așa destul de migdalați s-au transformat în două dungi incerte. Ca din pământ un pui de chinezoi apare aplecându-se adânc, de trei ori în fața lui Li și o dată în fața mea. Doctorul îi șoptește ceva în chineză, iar puștiul, după încă o serie de temenele, se evaporă la fel de silențios. Acum însă, avertizat, îl surprind cu colțul ochiului dispărând de după o draperie.

– Să mergem să mâncăm și poate îmi spui, dacă asta nu te deranjează, povestea ta.

M-a ascultat cu atenție fără să pară prea uimit. Am comentat, împreună, cum moartea unui singur om, una din bombele nucleare a picat peste garajul lui Bill Gates așa că aici s-a rămas la Fortran și Cobolinformatica ridicând o castă la fel de atotputernică, ermetică și discreționară precum cea medicală, poate înspica atât de dramatic două realități.

Puștiul apare la fel de misterios și, după marota cu plecăciunile șopteștela urechea maestrului.

– Afară e îngrămădeală mare, zâmbește fin Xin Li. Ești filat de Miliție, Securitatea se bagă și ea în seamă, iar mirosul fin al lui Hua, puștiul atinge podeaua cu fruntea, a descoperit o terță la un nivel energetic superior. Hua nu se înșeală la lucruri de-astea, încă o plecăciune. Văzând că nu pleacă maestrul îi face semn să continuie: un schimb rapid de replici în mandarină cu priviri strecurate spre mine.

– Am observat punguța pe care o ții la piept. Am crezut că-i un lingam, dar Hua mi-a schimbat părerea. Pot să o văd?

– Desigur și i-am povestit cum am ajuns în posesia ei.

O cântărește în palmă și mi-o înapoiază fără a o deschide.

– Într-o povestire chinezească, se vorbește despre un om care a petrecut câțiva ani într-o mânăstire daoistă, unde starețul cunoștea meșteșugul de a trece prin zid fără să se rănească. Când a fost să părăsească mânăstirea, omul, pe nume Wang, l-a rugat să-l învețeși pe el acest meșteșug. Călugărul a zâmbit și s-a învoit. L-a învățat pe Wang câteva vorbe tainice, i-a spus să le rostească și să se repeadă în zid. Wang șovăia. Călugărul l-a îmbărbătat.

 – Lasă capul în jos și mergi înainte. Nu mai sta pe gânduri.

Wang s-a dat înapoi cu câtiva pași, a rostit vorbele, a lăsat capul în jos, și s-a repezit fără șovăire. Zidul a părut că se topește dinaintea lui, iar Wang s-a trezit afară din încăpere, nevătămat și nebun de bucurie.

I-a mulțumit din suflet călugărului, care i-a dat câteva sfaturi, și s-a întors acasă.

Nici n-a ajuns bine, că s-a apucat să-i spună nevestei lui că deprinsese meșteșugul de a trece prin zid. Femeia, bineînțeles, nu i-a dat crezare. Atunci, urmând cu ștrășnicie sfaturile călugărului, Wang a făcut câțiva pași înapoi, a rostit vorbele tainice, a lăsat capul în jos și s-a repezit într-unul din pereții casei. De data aceasta, izbitura a fost destul de zdravană.

Năucit, Wang s-a prăbușit la pământ, iar nevasta lui a izbucnit în râs. Pe frunte i s-a ivit un cucui cât toate zilele, pe care soața îi punea mereu comprese, neputându-și stăpâni râsul.

Mai înțelept pentru Wang ar fi fost să păstreze taina și să se folosească de ce știa doar într-o împrejurare deosebită. Tu la fel. Taina nu ai păstrat-o ci ai spus-o primului venit care putea să nu fie de bună credință și să-și însușească el talismanele pe care ți le-a lăsat în grijă bătrâna Frăsina. Acum, iată, momentul deosebit a venit. Este timpul să asculți de cele spuse de solomonară, să sperăm că nu și-au pierdut puterea și nu vei da cu capul în perete.

                                       *

Ies pe ușă cu bobița de cositor pregătită între degetul mare și arătător:

Acu’ i-acu’. Cositor versus Viziune, ronțăi mental și o trântesc de caldarâm. Nu se întâmplă nimic. Fac un pas în față când văd venind spre mine ceva, parcă un bondar. De undeva se rostogolește un sunet gros, atât de gros cum nu mi-a mai fost dat să aud. Bondarul se apropie pe o traiectorie perfect rectilinie și realizez că va da peste mine. Mă feresc în stânga urmărindu-l intrigat cu privirea. Tresar violent. Nu-i un bondar, e un glonț care, învârtindu-se agale în jurul axei, își face loc prin aer trece pe lângă mine și pătrunde silențios în fațada casei. Întorc capul la timp pentru a vedea fuiorul de fum de la țeava unei arme.

– Aha! rânjesc și mi-aduc aminte de ultimile instrucțiuni ale maestrului Li.

Baleiez cu atenție împrejur și apuc să văd o formă întunecată care dispare la colțul străzii.

– Al meu ești, șoptesc și dau să mă reped după el.

Constat că nu-i chiar atât de ușor: mușchii parcă sunt anchilozați, iar ceva mă apasă pe piept. Când să iau virajul la dreapta derapez și puțin a lipsit să nu mă răstorn.

Oops!  E invers. Eu mă mișc mai repede, prea repede.

Mușchii protestează iar aerul vâjâie pe lângă mine. Două străzi, un gang. Îl ajung din urmă. E mai fizic acum deși se simte o ușoară vibrație a contururilor. Am în fața ochilor un bărbat cam de un metru optzeci îmbrăcat într-o haină lungă de piele neagră cu o pălărie așijderea. Are o mască tot neagră și nu-i văd decât ochii sclipitori. Dau să-l apuc de umăr când se întoarce destul de lent ca să văd strălucirea din mâna stângă. Exchivez și mă dezechilibrez. În disperare mă agăț de el. Ne rostogolim la pământ și-i smulg obiectul din mână. Nu scap însă de lovitura necruțătoare în plex care mă lasă fără suflu. Ridic cu ultimile puteri chestia care seamănă cu un pistol și apăs pe trăgaci. Nu se întâmplă nimic palpabil, dar îl văd clătinându-se și căzând în genunchi. Îi aplic lovitura de grație în tâmplă și mă prăbușesc horcăind peste el.

Încet, încet, vraja babei Frăsina se stinge. Lucrurile încep se se deplaseze normal, sunetele își refac tonalitatea, iar individul de sub mine redevine o umbră translucidă. O mașină trece în trombă pe stradă, frânează, dă în marșarier și se oprește în capătul gangului. Căpitanul Vasile se apleacă asupra mea:

– În ce căcat te-ai mai băgat, inginere? Și ce-i ASTA?

– Are un fel de camuflaj. Auu!!! Nu pot să mă ridic în picioare. Toți mușchii sunt țepeni.

Dă să mă ajute:

– Lasă-mă pe mine. Ăsta, pune-i cătușe, ceva… E extrem de periculos!

– I-aș pune, da’ unde? Ți-aș pune și ție da’ văd că nu mai e nevoie. Moșmondește pe lângă stafie: Dacă ăsta mai mișcă îmi dau demisia. Și acum?

– Trebuie să ne ascundem undeva. Băieților tăi cred că le-a dispărut năuceala, iar tipii de la Secu’, de-au încercat să mă împuște, pot apărea de după colț în orice secundă.

– Îți dai seama ce-mi ceri? Se uită la mine, dă din mână a lehamite și-l aruncă fără menajamente pe camuflat pe bancheta din spate. Eu mă târăsc înjurând printre dinți pe locul mortului, iar Vasile demarează în trombă.

                                       *

– Asta-i casa unei mătuși de-a lu’ nevastă-mea. Îi plecată în provincie. Nu cred că o să-i treacă cuiva prin cap să ne caute aici…

Deschide poarta și bagă mașina în curte tocmai în fund lângă niște acareturi părăginite. De pe cerceveaua unui geam pescuiește o cheie din mileniul trecut și deschide ușa de la bucătărie. Fantoma de la operă e încă inconștient, dar tonusul muscular îmi zice că nu va mai rămâne așa multă vreme. Îl târâm în sufragerie unde căpitanul îl mai agață cu două perechi de cătușe de patul din fier forjat.

– Așa… Acum noi doi, Inginere!

– Stai să-mi trag sufletul. Nu-i ceva de mâncare prin casa asta? Leșin de foame.

– Mă inginere, îl aud horobăind prin bucătărie, eu sunt un pârlit de căpitan, mă. Aveam și eu tihna mea. Mai pica un hoț de buzunare, mai un viol, o bătaie de cartier… Mi-era bine, mă!

Pune pe masă o bucată de slană, două cepe și o pâine veche de două săptămâni. Mă năpustesc ca un căpcăun. Ăsta se uită la mine și-și face cruce:

– Iaca! Parcă n-a mâncat de-o lună.

– Ce știi tu, bâigui printre înghițituri.

– Asta-i că nu știu, și-mi vine să înnebunesc. De când ai venit s-au întors toate cu curu-n sus. Mai întâi tu, cu amnezia ta… L-am sunat pe Avramescu. Îl întreb când îmi trimite expertiza medicală. Ăsta începe să dea din colț în colț, că hâr, că mâr… Pe mine nu mă duce nimeni, mă. La câți borfași au trecut prin mâna mea te citesc ca-n carte deschisă. Mințea de înghețau apele. L-am somat ca, până la prânz, să am dosarul pe masă. Numa’ bine mă sună comandantul. În birou la el unu’ înțepat în cur că m-am citit imediat ce și de pe unde e, mă întreabă de tine, să-i aduc dosarul, că cum te-ai prezentat, ce referințe ai de la penitenciar… Le-am adus tot ce aveam și sun la Poarta Albă să-i întreb când îmi trimit referințele. Ăla de la telefon, că ce-mi trebuie? Cum ce, mă enervez, ca să închid dosarul. Ce dosar? Dosarul de punere în libertate. A cui? Simt că înnebunesc. Cum mă? Da’ noi despre ce vorbim aici?  Păi asta-i, replică ăsta la telefon, că persoana este bine mersi la noi și mai are trei săptămâni de pușcărie. Cum, mă să fie la voi când s-a prezentat cu foaie de eliberare, boletin provizoriu și ordin de prezentare la mine ?!  Poate vorbim de altă persoană cu același nume, o virează ăsta. Ia trimite-mi prin fax o poză. Mă uit la poză, tu leit. Zic: Ia trimite pe careva și fă o confruntare cu poza în mână, oi fi având pe altul de se dă omu’ nostru. Se întoarce ăsta: Am fost personal. Se verifică. Deținutul este cel din documente. Să turbez!

 Acu’ o oră mă sună Vasilache și-mi zice că l-a trimis Comandantul împreună cu Dobrea să te fileze și c-ai intrat în cabinet la un chinez care le are cu nebunii. Îmi zice că-i groasă, că au venit și ăia de la Secu’ și mă întreabă dacă-i ceva cu spionaj. Îi zic să-și vadă de treabă și mă salt în mașină. Când ajung, tu tocmai deschideai ușa. Ai aruncat ceva din mână când, a răsunat o împușcătură și a început nebunia. Te-ai ferit și glonțul a intrat în perete, iar apoi ai dispărut. Te-am văzut, apoi, cu colțul ochiului cum alergai spre mine apoi ai virat la dreapta și n-am mai văzut decât două fumuri care se alergau unul pe altul ridicând praful și frunzele de pe jos. Cunosc străzile astea ca-n palmă, ți-am tăiat calea și te găsesc mai mult mort decât viu călare pe o umbră tremurândă. Ce se întâmplă, inginere, că ajung și eu la nebuni?!

– Ca să te simți mai bine, află că nu-s nici un inginer. Și eu tot un fel de Căpitan doar că la noi mi se adresează cu Domnule Inspector Principal de Poliție.

Lui Vasile îi cade falca.

                                       *

– Hai să vedem ce-i cu fantoma… Acu’ face ochi.

Explicațiile mele abracadabrante nu l-au convins, așa că are nevoie de acțiune. Metodic… vorba vine, îl dezbrăcăm pe individ la pielea goală. Nik! Mai pipăim cu fereală pe ici pe colo, până dau de un inel. I-l smulg de pe deget și, brusc, individul capătă consistență.

– Cum te cheamă, taică? Ceara, candela și psaltirea ta! Îl contrează Vasile.

Mie mi se învârt imagini prin cerebel. Îi iau falca în mână. O-ntorc pe-o parte, închid ochii. Mă mai uit la el, închid ochii:

– Căpitane, să fiu a naibii de nu-i profesorul pe care-l caut. Am văzut poza aia doar odată, mică, în dosar… dar memoria mea vizuală nu mă înșeală. Ăsta e Don Profesore Honoris Cauza Ailoaie. Dottore o să facem pâș, pâș, înapoi la căsucă, să facă borș DGI-ul cu tine, că eu îs sătul.

Ăsta mă privește cu ură:

– Ce nu ai stat cuminte în banca ta de nefericit? Te-ai băgat în rahat până-n gât.

– Iete ce tupeu? Vasile îl apucă, cu mâna lui mare, de fudulii: Ia luminează-ne oleacă, că am nevastă și copchii și mai vreau să ies și la pensie…

Poarta scârțâie prelung. Ne repezim la geam:

– Mătușă-mea. Și a zis că stă până vineri. Vasile se repede la ușă. Prea târziu.

Cu pieptul dolofan înainte, mătușa pătrunde în cameră:

– Ce-i Vasile cu tine? Te-o dat fimeia afară? Mă vede și pe mine. Musiu cine-i? Mai dă raită cu privirea:

– Îu, ptiu drace, doamne iartă-mă de păcate…  Profesore, nu ți-e rușine?

– Tanti Frăsina! mă crucesc și eu și, de odată, simt că nu pot respira. În jur totul se dizolvă, se amestecă … și mă pierd și eu.

                                       *

Sunt întins pe spate. Senzația e clară deși totul în jurul meu e neclar: un bondar trece pe lângă mine, bâzâitul lui mă agasează și vreau să-l îndepărtez cu mâna, dar nu am mână. Șoapte, clinchet de metal, un fornăit parcă de cal, eu sunt? Ce sunt? Și unde sunt?

  – Ai fost avertizat!

Vocea e de nicăieri și de aici. Din mine și de afară. Și sunt doar eu. N-am teamă deși știu că ar trebui. Răspund indolent:

– Un act caritabil care presupune un altul pe măsură…

– Dacă te lepezi, toate se vor întoarce cum au fost.

Îmi vin în fire. Indiferent ce-ar fi cu mine, ăstuia i-e teamă. I-e teamă dihaniei de vrea neapărat  o finalizare. Ooo, de ce n-am pe procurorul Ionescu lângă mine. L-ar desființa. Dar poate, totuși? Mai bine calm, calm copil, obține informații, stilul tău, mergi pe stilul tău:

– Profesorul avea nevoie de ajutor…

– Nu era treaba ta.

– Ba da. Vezi tu… Profesorul a deschis accidental un portal. Un portal către lumea ta.

  – Nuuu.  Nu e lumea mea… E cușca mea în care sunt zidit . De ce nu te supui?

– Cineva mi-a zis că o să mă lupt cu antihristul și că-l voi doborî…

  – Ești prea mândru. Din doi voi face unul și-l voi trimite să ducă legea mea.

– Oi fi dracul… și ți-e frică de mine… Halal diavol fricos.

– În lanțuri… două mii de ani. Dezleagă blestemul pe care l-ai legat.

– Habar n-am ce spui…

– În mizeria în care vă complace-ți, un om, un nimic… incredibil, a descoperit pușcăria mea. În prostia și autosuficiența lui m-a eliberat parțial. Nu sunt nici aici, nici acolo, nici acum, nici altădată, nici întreg nici, în bucăți. Eliberează-mă să mă răzbun și jur că de va fi să cuceresc tot universul, nu mă voi atinge de planeta voastră de pitici.

– Pe cine să te răzbuni?

 – Pe ei… Pe toți. Ne-am certat… mai multe războaie… Ei sunt acolo. Îi simt. Mă pândesc din tenebre.

Mă burzuluiesc.

– E un mod de gândire prea uman, sunt sceptic, vreau dovezi că exiști și nu e o stare paradoxală a creierului meu.

  – Gândește-te la Frăsina. Și nu zăbovi mult. Altfel moartea mea va fi și moartea voastră.

*

Vasile îmi ridică capul:

– Ce ne-am speriat…

– Dezleagă-l.

Profesorul se ridică în capul oaselor fricționându-și brațele. Se uită spre mine și dă să deschidă gura.

– Ciocu’ mic! Și-așa ai făcut destule prostii. Cât o mai duce dihania?

– Nu știu. N-am reușit să o scoatem decât parțial din interdimensiune.

– Și atunci ai apelat la frac’tu care tocmai ce izolase bozoni W+ de mică energie. Parcă aievea paginile dosarului mi se perindă prin fața ochilor.

– Nici nu știam ce facem…  A fost surpriza vieții mele.

Ochesc telefonul:

− Sună-ți ocrotitorii. Zi-le să vină la discuții.

Vasile dă și el un bip scurt. La cinci minute patru bărbați încep să miroasă zona.

Sufrageria e neîncăpătoare: Eu, Vasile cu patru subordonați de o parte, Profesorul cu patru securiști îmbufnați de cealaltă parte și un colonel care face, nervos, un du-te vino scârțâind dușumelile.

– Nu cred o iotă. Ce-i povestea asta cu babe și căpcăuni? Profesore te credeam om cu capul pe umeri.

– Dihania aia, căpcăun, drac, alien, sau ce-o mai fi, e în stare instabilă. Am calculat energia rezultată în cazul dezintegrării  și ne rade de pe suprafața pământului. Ce spun eu… nu mai rămâne nimic din întreaga planetă.

Simt că ceva lipsește. Nu pot să mă concentrez. Totu-i prea ușor chiar dacă e a dracului de greu.  Flerul meu îmi spune că vom fi carne de tun.

Tanti Frăsina vine încărcată de oale:

– Mâncați, copilași, să aveți putere… Colonelul începe o cruce mare, dar când realizează ce face stuchește cu năduf. Pune mâna pe telefon și începe o discuție în contradictoriu.

Frăsina se uită la mine, ridică bărbia și intră în bucătărie. O urmez. Se sprijină de masă și mă privește adânc:

– Spune!

Ascultă cu calm:

– Dă să văd!

Salt punguța de la gât și i-o pun în degete. Desface cu mii de precauții și răstoarnă pe masă. Cu mâna întinsă trece pe deasupra figurinelor de parcă le-ar scana.

– Ai să mori. Ea nu ți-a zis, nu?

– Cu o moarte toți suntem datori, dar șira spinării pare a fi de altă părere.

– Îmi apucă amândouă mâinile de încheieturi:

– Trebuie să te duci. Trebuie. Dacă vrei să merite.

                                       *

Același bloc. Același hol, o scară în spirală ce înconjoară liftul, aceiași ușă. Stau pe vine și aștept. Ușa de la intrare se deschide. Mă trag și mai în umbră și-l chem. Vine nedumerit. Îi întind plicul și un teanc de bani:

– Urmează atent instrucțiunile din plic.

Pușcăria l-a dresat bine. Rânjește:

– Fără grijă, tovarășe!

Îl urmăresc plecând și-apoi sun la ușă.

– Ai întârziat! Îmi sare de gât și unul mic se-mpiedică printre picioarele noastre.

O lacrimă chinuită mi se strecoară pe sub gene.

                                       *

Totul e stabilit.  Ne împărțim în două echipe. Profesorul va activa dispozitivul.  Atunci intervin eu care trebuie să amăgesc făptura. Ne strângem mâinile. Încă avem liber arbitru.

În casa de la țară a profesorului este agitație mare. Don Profesor a fost adus de la institut bine drogat de cei de la secu’… râde și face pase magnetice cu degetele de pianist. Vasile e cu cronometrul într-o mână.

– De ce întârzie Inspectorul?

– Nu-i ăsta? Întreabă un subaltern.

Venea agale și fluierând studia numerele de la case. Băieții l-au umflat rapid.

– Căpitane !

– Cum a mers?

– Exact ca în instrucțiuni.Tipul nu se mai miră de nimic.

– Ce instrucțiuni? Vasile ridică o privire scurtă. Inspectore? Revine la cronometru: patru, trei, doi… Se vede fereastra. Așezați-i, unul lângă altul,  încet, în centru. Inspectore, fii drăguț, ia-l în brațe pe Don’ Profesor.

Cei doi se topesc dispărând în pătratul intredimensional, dar Vasile apucă să mai vadă privirea stupefiată a Inginerului.

                                       *

Profesorul e cu un ochi la cronometru și cu unul la stiva de aparate din laborator. Colonelul e ca un arc.

– Patru, trei, doi… Acum.

Rotesc inelul. Totul se tulbură în jurul meu apoi mă văd unde aș vrea să fiu.

– Dăi drumul , conform planului.

Ailoaiei închide niște contacte. Pătratul devine luminos, apoi incandescent. Ferindu-ne privirea vedem o  formă umanoidă dizolvată în fluviul interdimensional. Fac un pas și totul se transformă. Valuri, valuri de energie se năpustesc asupra mea. Ard și știu că ard, fierb și știu că fierb:

– Dezlegarea Inspectore, altfel ai să mori și toți ceilalți odată cu tine.

– Trebuie să am acceptul tău solemn că nu te vei atinge de acest sistem solar.

– O ai! Promit să nu mă ating de voi, să vă las să vă trăiți viețile astea mizerabile și patetice. Acum spune odată dezlegarea. Nu mai am putere să mă țin întrupat multă vreme.

Scot punguța de la gât.

– Dar trebuie să repeți după mine. Aud?

Fapt de 99 de chipuri,

Fapt de 99 de chipuri,

Fapt de 99 de feluri.

                                              Fapt de 99 de feluri.

Feluri de închipuri,

Feluri de închipuri,

feluri de blesteme.

                                              feluri de blesteme.

În 66 de feluri,

                                             În 66 de feluri,

cu 66 de chipuri,

                                             cu 66 de chipuri,

66 de durere.

                                             66 de durere.

Din toate ale mele

                                             Din toate ale mele

și din jurul meu

                                            și din jurul meu

Lună luminată

                                            Lună luminată

ia și faptul și strigarea

                                            ia și faptul și strigarea

și să-l treci din vad în vad

                                           și să-l treci din vad în vad

să-l duci în munți, în pustii

                                            să-l duci în munți, în pustii

unde câinii nu latră

                                          unde cainii nu latră

și cocoșii nu cântă

                                          și cocoșii nu cantă

De toate dezlegat și lasă-ne cum ne-ai lăsat!

De toate dezlegat și lasă-ne cum ne-ai lăsat…

Și arunc a doua bobiță. Undeva, departe, profesorul trage și el de o manetă.

Cerul s-a făcut roșu, un ochi verde, uriaș, apare din neant și se holbează la mine, gheare încearcă să mă apuce și obrajii parcă mi-au luat foc:

– M-ai păcălit… dar și eu mi-am păstrat o parte din puteri ascunse.  Vei muri . Veți muri cu toții!

Nici nu știu cum de aud căci urechi nu mai am, nici nu știu cum de mai văd căci ochi nu mai am. Gheare de flăcări mă cuprind, ard, mă sfârșesc.  Din spate o ființă translucidă îmi apucă mâna, scoate ultima bobiță și împreună o aruncăm în flăcări:

Mai aud: Blestem! Maria… și tu? Și tu m-ai trădat? Un geamăt adânc și flăcările dau înapoi, parcă absorbite de un uriaș vortex apoi doar ce mai fâlfâie un pic și se sting în întuneric și neant. Se lasă întuneric și în sufletul meu.

                                       *

– Și zici că abia ai fost eliberat din închisoare… dintr-o închisoare comunistă!? Comandantul își scarpină adânc chelia și privește dezarmat către colonelul de la DGI.

– Domnule Profesor, spuneți că nu mai aveți nici o amintire din 1989 încoace?

La două case depărtare  Frăsina dă în tarot asistată de două babe cu ochi iscoditori:

– Cărțile de curte sunt tare încurcate: Împăratul e întors cu moartea-n turn… Diavolul e sucit și-I tăiat de cupa de trei. Cine să fie această Regină cu puteri atât de mari și de ce nu s-a apărut până acum?

                                       *

Belesc un ochi. Sunt într-un divan uriaș. Trist… Îl crăcănez și pe al doilea și-l holbez către lipitoarea prinsă de nas.  Și mai trist: Ai rupt-o  inspectore, n-ai scăpat. Astea te termină…  O lipitoare ridică capul, mă aprobă și se înfige în altă bucățică de piele rămasă intactă.  În dreapta, pe un cărucior, o stivă de aparate:

– Ritmurile cerebrale au revenit în parametrii normali. Doctorul Avramescu îmi face amabil cu mâna.

Profesorul Ailoaie se agită într-un colț.

– Te grăbești?

– Mă cam grăbesc. A fost exact cum ai zis. A încercat să evadeze prin fisură exact când i-am oferit porția de energie pe care o credea dezlegarea de blestem. La un moment dat am crezut că îl vom scăpa. Energiile se echilibraseră, dar apoi… apoi s-a întâmplat ceva misterios. Am primit brusc, de nicăieri, un aport de energie substanțial. Acum zace în trei condensatori separați. Fracționat sperăm că nu o să-i mai vină idei.

– Și Paznicul?

– Ce paznic?

– Femeia… mă întrerup brusc: Nimic. Nimic! Cred că nu mi-am revenit pe de-antregul…

Profesorul mă privește cumva contrariat apoi ridică din umeri și pleacă grăbit.

Mă uit împrejur:

Două babe, care-mi par cunoscute, mă veghează de-a dreapta și de-a stânga, iar Frăsina îmi zâmbește:

– E bine. Va fi bine!

Din spate se ițește capul lui Xin Li. Flutură un mănunchi cu ace de acupunctură:

– După ce lipitoarea curăță la sânge ești omul meu! Oftez din greu.

Vasile rânjește la mine:

– M-ai tradus Inspectore!!!

Rânjesc și eu și mai deranjez o lipitoare.

Îmi vede privirea întrebătoare:

– E aici !

Ies cu toții.  Maria, cu plodul în brațe, intră și-mi zâmbește misterios:

– Sunt aici și l-am adus la tine. O sclipire trece prin privirea ei și o căldură interioară mă cuprinde:

Paznicul meu… iubirea mea!

Ăla mic  nu se mai poate ține și alergă spre mine:

– Tataaa!

***

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s