Palinca

Amicul Erwin Lucian Bureriu, povestea, mai deunezi, cu umor, o aventură „no WiFi”, avută pe meleagurile patriei noastre dragi, din care a ieșit lejer traumatizat.

M-am simțit dator să-i clarific câteva din nedumeriri:

 

Nu știi ce-ai ratat! Pălinca de găinaț îi specialitate ceangăiască. Eu am luat contact cu produsul pre când eram în armată. Mă făcuseră și pe mine sergent și, cum e marota, trebuia să scot la jurământ o grupă dintr-un pluton de trupeți. Eu m-am procopsit cu niște ceangăi care mai erau și-oleacă țigani de nu știau o boabă de românește, doar un dialect ciudat. Numai eu știu cât m-am chinuit să-i învăț  jurământul. Stăteam cu inima-n gât, zic: dacă ăștia o iau pe ungurește m-am aranjat de două săptămâni la bulău!

Ca să vezi, dom’le, când a început fanfara să cânte și plutoanele să mărșăluiască cu armele prezentate la onor, i-a pătruns momentul festiv, că de erau și ei niște copii, și-au răcnit la unison jurământul de m-au uns la suflet.

Locotenentul ne dăduse câteva bilete de voie și mă duc cu ei la poartă, în sala de primire, unde se adunaseră familiile să-și felicite odraslele, proaspeții oșteni ai patriei socialiste.

Aici, pe băieții mei îi aștepta bulibașa și-o gașcă de pirande. S-a negociat strâns: sticla de palincă , trei cârnați, și-o bucată de slană, pe-un bilet de voie.

Palinca trebuia manipulată cu mare grijă, mai ceva precum trinitroglicerina, pentru că se aprindea doar ce pocneai din dește.

Nu zic: bunăăă, pansament! Slana a ajutat și ea și ce mai știu e că m-am culcat în patul meu, sus, ca să nu stau în bășinile lu’ leatu’ Vasile, dar m-am trezit jos: dormeam cu un braț sub cap și în afară de-o julitură n-am avut ni’ca de la aterizarea asta fără de parașută.

M-ai nasol a fost de Vasile care era de gardă la drapel.

L-a găsit Comandantul de dimineață: dormea de-a’mpicioarelea cu bustul lui Cuza bine strâns în brațe într-o îmbrățișare aproape erotică.

                                                                          ***

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s